Kísérletezzünk együtt!

FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

 alt

Érme menekítés málnaszörpből

Tégy egy lapostányérba egy érmét és önts rá annyi málnaszörpöt, hogy az befedje az érmét. Most kérd meg a közönséget, hogy vegyék ki az érmét a tányérból anélkül, hogy a kezük szörpös lenne.

Ha kimerültek az ötletek, 

vegyél elő egy kerek, lapos mécsest és azt tedd a tányérba az érmétől távolabb. Gyújtsd meg a mécsest és tegyél rá egy üvegpoharat, úgy hogy az érme ne kerüljön a pohár alá. A mécses égéséhez oxigénre van szükség, de amikor a pohárban lévő oxigén elfogy a folyadék beszivárog a pohárba, a folyadék szintje folyamatosan emelkedni fog, míg végül az érme már nem fog málnaszörpben állni és egyszerűen felemelheted a tányérról.
 
 
Zene vízzel
 
 
Hozzávalók
• 5 üvegpohár
• Víz 
• Fából készült bot vagy ceruza 

Mit kell tenned? 
1. Egymás mellé sorakoztasd fel a poharakat és töltsd meg a poharakat vízzel különböző magasságban. Az első pohárban legyen egy kevés víz, míg az utolsó pohár majdnem teljesen legyen tele. A kettő között pedig mindig az előző pohárnál kicsivel legyen több víz. 
2. Üss arra a pohárra a ceruzával amiben a legkevesebb víz van. Figyeld meg a hangját. Most üss arra a pohárra amiben a legtöbb víz van. Melyik adja a magasabb hangot? 
3. Üss a többi pohárra is és figyeld meg milyen hangot adnak. Próbálj dallamokat játszani a poharakon. Boci boci tarka… 

Mi történik?
Minden pohár más hangot ad ki, amikor ráütsz a ceruzával. A legtöbb vizet tartalmazó pohár adja a legmélyebb hangot, míg a legkevesebb vizet tartalmazó pohár adja a legmagasabb hangot. Amikor megütöd a poharat, apró rezgéseket (hullámokat) keltesz a vízben, ezek a hanghullámok a vízen keresztül utaznak. Ha sok a víz a pohárban, a rezgés lassabb és mélyebb hangot hallhatsz.
 
 

Lufifújás pumpa nélkül

 Hozzávalók: Sütőpor/szódabikarbóna,ecet, léggömb, üvegpalack


Teendő
Az üvegbe töltsünk 100 ml ecetet, öntsük a sütőport is az üvegbe és az üveg szájára ügyesen húzzuk rá a lufit.

Mi történik? 
Miközben az ecet reakcióba lép a sütőporral, széndioxid keletkezik, és az üvegben lévő anyag pezsegni kezd. Egyre több gázbuborék keletkezik, amelyek felszállnak, és lassan felfújják a léggömböt.
Süti, kalács készítéskor is ugyanez történik belül:)

Ragassz lufit a falra vagy plafonra

Végy egy lufit. Fújd fel és csomózd össze a száját. Most a lufit dörzsöld a ruhádhoz és utána nyomd a falhoz. A lufi odaragad a falhoz.

 

Tojás alt

Tegyél egy pohárba egy főtt tojást és öntsd fel ecettel, úgy hogy ellepje a tojást. Most légy türelmes és várj egy hetet. Nézd meg, mi történt a tojásoddal.

Kísérlet gyertyával

Egy leveses tányérba öntsünk egy kevés, mindjuk egy ujjnyi vizet amit kicsit megszínezünk ételfestékkel, tintával vagy szörppel.Így a kísérletünket jobban meg fogjuk tudni figyelni. Gyújtsunk meg egy gyertyát és tegyünk a tányér közepére.( a gyertya ne legyen túl magas). Most a meggyújtott gyertyára helyezzünk egy poharat.

Mi történik a gyertyával? Mi történik a pohárban a folyadék szintjével? A gyertya, hogy minél tovább égjen felhasználja az oxigént, ami a pohárban van és megpróbál minél több levegőt kívülről is beszívni.

 Írj láthatatlan tintával

Facsard ki egy citrom levét. Az ecsetedet a citromlébe mártva írj a papírra mindenfélét. Hagyd megszáradni. Az üzenet amit a papírra írtál most láthatatlan. Most tedd az üzenetet fekete teába. Az üzeneted ismét látható lesz. Próbáld ki és küldj a barátaidnak titkos üzeneteket.

Buborékok

Próbáld ki mi történik ha a buborékot beteszed a mélyhűtőbe! 

 

Fő a biztonság!

A kísérleteket 10 éven felülieknek ajánljuk. Fontos a maximális óvatosság és körültekintés. A kísérletek alatt ne egyél, igyál és ne engedj kisgyereket vagy állatokat a közelbe! Viselj védőszemüveget! A kísérleteket mindenki a saját felelősségére végzi, esetleges károkért a Gizmóka Kft., a www.tudomanyosjatekok.hu üzemeltetője felelősséget nem vállal.

alt

 

Rendelj otthonról! Kerüld el a tolongást!

Mostantól rendelésedet telefonon is leadhatod!

TEL.: 0630 526 3690

Személyes Átvétel Budaörsön ingyenes! 

 

Termék keresés