Rendelj otthonról! Kerüld el a tolongást!

Mostantól rendelésedet telefonon is leadhatod!

TEL.: 0630 526 3690

Termék keresés


 

 

 

CKforms Form Display

Kísérletezzünk együtt!

 alt

Érme menekítés málnaszörpből

Tégy egy lapostányérba egy érmét és önts rá annyi málnaszörpöt, hogy az befedje az érmét. Most kérd meg a közönséget, hogy vegyék ki az érmét a tányérból anélkül, hogy a kezük szörpös lenne.

Ha kimerültek az ötletek, 

vegyél elő egy kerek, lapos mécsest és azt tedd a tányérba az érmétől távolabb. Gyújtsd meg a mécsest és tegyél rá egy üvegpoharat, úgy hogy az érme ne kerüljön a pohár alá. A mécses égéséhez oxigénre van szükség, de amikor a pohárban lévő oxigén elfogy a folyadék beszivárog a pohárba, a folyadék szintje folyamatosan emelkedni fog, míg végül az érme már nem fog málnaszörpben állni és egyszerűen felemelheted a tányérról.
 
 
Zene vízzel
 
 
Hozzávalók
• 5 üvegpohár
• Víz 
• Fából készült bot vagy ceruza 

Mit kell tenned? 
1. Egymás mellé sorakoztasd fel a poharakat és töltsd meg a poharakat vízzel különböző magasságban. Az első pohárban legyen egy kevés víz, míg az utolsó pohár majdnem teljesen legyen tele. A kettő között pedig mindig az előző pohárnál kicsivel legyen több víz. 
2. Üss arra a pohárra a ceruzával amiben a legkevesebb víz van. Figyeld meg a hangját. Most üss arra a pohárra amiben a legtöbb víz van. Melyik adja a magasabb hangot? 
3. Üss a többi pohárra is és figyeld meg milyen hangot adnak. Próbálj dallamokat játszani a poharakon. Boci boci tarka… 

Mi történik?
Minden pohár más hangot ad ki, amikor ráütsz a ceruzával. A legtöbb vizet tartalmazó pohár adja a legmélyebb hangot, míg a legkevesebb vizet tartalmazó pohár adja a legmagasabb hangot. Amikor megütöd a poharat, apró rezgéseket (hullámokat) keltesz a vízben, ezek a hanghullámok a vízen keresztül utaznak. Ha sok a víz a pohárban, a rezgés lassabb és mélyebb hangot hallhatsz.
 
 

Lufifújás pumpa nélkül

 Hozzávalók: Sütőpor/szódabikarbóna,ecet, léggömb, üvegpalack


Teendő
Az üvegbe töltsünk 100 ml ecetet, öntsük a sütőport is az üvegbe és az üveg szájára ügyesen húzzuk rá a lufit.

Mi történik? 
Miközben az ecet reakcióba lép a sütőporral, széndioxid keletkezik, és az üvegben lévő anyag pezsegni kezd. Egyre több gázbuborék keletkezik, amelyek felszállnak, és lassan felfújják a léggömböt.
Süti, kalács készítéskor is ugyanez történik belül:)

Ragassz lufit a falra vagy plafonra

Végy egy lufit. Fújd fel és csomózd össze a száját. Most a lufit dörzsöld a ruhádhoz és utána nyomd a falhoz. A lufi odaragad a falhoz.

 

Tojás alt

Tegyél egy pohárba egy főtt tojást és öntsd fel ecettel, úgy hogy ellepje a tojást. Most légy türelmes és várj egy hetet. Nézd meg, mi történt a tojásoddal.

Kísérlet gyertyával

Egy leveses tányérba öntsünk egy kevés, mindjuk egy ujjnyi vizet amit kicsit megszínezünk ételfestékkel, tintával vagy szörppel.Így a kísérletünket jobban meg fogjuk tudni figyelni. Gyújtsunk meg egy gyertyát és tegyünk a tányér közepére.( a gyertya ne legyen túl magas). Most a meggyújtott gyertyára helyezzünk egy poharat.

Mi történik a gyertyával? Mi történik a pohárban a folyadék szintjével? A gyertya, hogy minél tovább égjen felhasználja az oxigént, ami a pohárban van és megpróbál minél több levegőt kívülről is beszívni.

 Írj láthatatlan tintával

Facsard ki egy citrom levét. Az ecsetedet a citromlébe mártva írj a papírra mindenfélét. Hagyd megszáradni. Az üzenet amit a papírra írtál most láthatatlan. Most tedd az üzenetet fekete teába. Az üzeneted ismét látható lesz. Próbáld ki és küldj a barátaidnak titkos üzeneteket.

Buborékok

Próbáld ki mi történik ha a buborékot beteszed a mélyhűtőbe! 

 

Fő a biztonság!

A kísérleteket 10 éven felülieknek ajánljuk. Fontos a maximális óvatosság és körültekintés. A kísérletek alatt ne egyél, igyál és ne engedj kisgyereket vagy állatokat a közelbe! Viselj védőszemüveget! A kísérleteket mindenki a saját felelősségére végzi, esetleges károkért a Gizmóka Kft., a www.tudomanyosjatekok.hu üzemeltetője felelősséget nem vállal.

alt